Guide: byta namn och efternamn (så enkelt är det)

Vill du byta namn? Då har du kommit rätt!

Vi har sammanställt en liten guide för er som av någon anledning vill byta ert namn för att göra det så enkelt som möjligt.

Att byta namn kan verka svårt. Det kan bli en del problem precis runt namnbytet med t.ex. pass då det kommer stå fel namn, men sådant brukar lösa sig.

Det är faktiskt inte så svårt som man kan tro att byta namn, men det finns vissa regler för vad man får heta. Du får t.ex. inte ha ett förnamn som kan uppfattas som ett efternamn. Det tillkommer också vissa kostnader. Att ansöka om att byta förnamn kostar 250kr. Att byta tilltalsnamn till ett av sina befintliga namn är gratis.

Det finns många anledningar till att ändra på eller byta sitt efternamn och det finns massor av olika blanketter för det. Många gånger är det kostnadsfritt att göra små förändringar som att lägga till bindestreck eller ändra stavningen. Det kan dock bli riktigt dyrt då det kostar 1800 kronor att ansöka om vissa saker. Det är omöjligt för oss att gå igenom alla blanketter, kostnader och möjliga scenarion, men vi hoppas att denna guide kan vara till någon hjälp.

Steg 1 – Bestäm vilket namn du ska byta till

Det första steget när du vill byta namn är att bestämma dig för vilket namn du vill byta eller ändra och vad det ska bytas till.

När du bestämt dig för det är det bra om du bestämmer en stavning och om du ska ha ett bindestreck någonstans i namnet, t.ex. mellan två efternamn eller i ett dubbelnamn.

Det är också bra om du har koll på vilka regler som gäller så du inte ansöker om ett namn som inte är tillåtet. Det går ju såklart inte att veta helt säkert om ditt namn kommer godkännas, men det kan vara bra om man i alla fall har en liten aning.

Steg 2 – Leta upp lämplig blankett

När du bestämt dig för ett namn går du in på Skatteverkets hemsida och letar upp lämplig blankett.

När du hittat den du behöver är det bara ett ladda ner den, fylla i och skicka in. Du får heller inte glömma att betala eventuell avgift. Tänk då på att avgiften inte är någon garanti för att namnet godkänns. Man får ju som sagt inte heta vad som helst. Om du är över 18 år och har Swish kan du i vissa fall ansöka om namnbyte på nätet. Det gäller främst små ändringar i namnet och inga större förändringar.

Steg 3 – Skicka in ansökan att byta namn

När du skickat in din ansökan är det bara att vänta.

Du har gjort det du kan och nu är det upp till Skatteverket att godkänna ditt namn eller inte. Det kan ta allt från en månad till tre månader innan du får svar. Förhoppningsvis godkänns ditt namn, men om det inte gör det ska du inte deppa ihop, för det fanns ju antagligen en anledning till varför det blev så.

Slutord och namninspiration

Vi hoppas att den här guiden kunde hjälpa er på något sätt och önskar er lycka till med namnbytet!

Om ni behöver lite namninspiration rekommenderar vi att ni kollar in våra namnlistor med bland annat ovanliga, populära, långa och korta namn. Vi har även flera olika slumpgeneratorer (alla, pojknamn, flicknamn) där man kan hitta en del fina namn.